Lemang adalah
sejenis makanan daripada pulut dan santan yang dimasak di dalam ruas buluh,
periuk kera dan beberapa jenis bahan yang boleh dijadikan bekas untuk memasak.
Perkataan
lemang adalah berasal dari perkataan ‘lamang’ dari bahasa atau perkataan
Minangkabau. Lemang dikatakan berasal dari Minangkabau, Indonesia.
Batang
buluh yang dipilih untuk memasak lemang ini perlu dipilih dari segi umur agar tidak
terlalu tua dan juga tidak terlalu muda. Tidak semua jenis buluh boleh
digunakan untuk memasak lemang. Mereka yang arif sahaja tahu jenis buluh yang
boleh digunakan.
Ruas
buluh yang sudah dipilih sesuai besar dipotong dan dibersihkan dari segala
miang sebelum dilapikkan dengan gulungan daun pisang.
Beras
pulut yang telah dibasuh akan disumbatkan ke dalam ruas ini disusuli dengan
santan sehingga cukup ruang sejarak satu atau dua inci ditinggalkan dari mulut
buluh.
Batang-batang
lemang ini dibakar dari satu jam hingga 4-5 jam bergantung kepada besar api
dinyalakan. Batang buluh tersebut hendaklah dibalik-balikkan setiap 15 minit
agar seluruh pulut masak sama rata.
Lemang
sering dihidangkan secara berlauk bersama rendang atau serunding. Namun
ada juga yang memakan lemang dengan cara dicicah dengan manisan seperti gula
melaka cair atau nise.
Lemang
menjadi hidangan istimewa setiap kali sambutan hari kebesaran, terutamanya
semasa sambutan Aidilfitri.
Namun,
sekarang ini lemang ada dijual sepanjang tahun. Ada pengusaha lemang yang
memasak dan menjual lemang sepanjang tahun, selain ketika sambutan Aidilfitri.
No comments:
Post a Comment