Tuesday, 2 May 2023

KEBAIKAN NASI DINGIN DIPANASKAN KEMBALI

 
Terdapat mitos yang menyatakan nasi yang dipanaskan boleh menyebabkan keracunan makanan. Mitos tersebut sama sekali tidak benar! Nasi yang dipanaskan dengan cara yang betul tidak akan menyebabkan keracunan makanan malahan bagus untuk kesihatan.
 
Nasi yang dipanaskan kembali akan meningkatkan kadar “𝘳𝘦𝘴𝘪𝘴𝘵𝘢𝘯𝘵 𝘴𝘵𝘢𝘳𝘤𝘩”.
 
𝘙𝘦𝘴𝘪𝘴𝘵𝘢𝘯𝘵 𝘴𝘵𝘢𝘳𝘤𝘩 dikenali sebagai salah satu komponen dalam serat dietari. Ia merupakan sebahagian dari kanji atau hasil kanji yang tidak dapat dihadam oleh sistem penghadaman tetapi difermentasi di dalam usus besar.
 
Jadi, jangan bazirkan nasi. Nasi yang tidak habis dimakan boleh dipanaskan kembali. Tidak mendatangkan bahaya kepada kesihatan, bahkan ada kebaikan yang diperoleh.
 
Setiap biji nasi adalah rezeki. Hargai rezeki yang ada. Membazir amalan syaitan.

No comments:

Post a Comment