Terdapat mitos yang menyatakan nasi yang
dipanaskan boleh menyebabkan keracunan makanan. Mitos tersebut sama sekali
tidak benar! Nasi yang dipanaskan dengan cara yang betul tidak akan menyebabkan
keracunan makanan malahan bagus untuk kesihatan.
Nasi yang dipanaskan kembali akan
meningkatkan kadar “𝘳𝘦𝘴𝘪𝘴𝘵𝘢𝘯𝘵 𝘴𝘵𝘢𝘳𝘤𝘩”.
𝘙𝘦𝘴𝘪𝘴𝘵𝘢𝘯𝘵 𝘴𝘵𝘢𝘳𝘤𝘩 dikenali sebagai salah satu komponen dalam serat dietari. Ia
merupakan sebahagian dari kanji atau hasil kanji yang tidak dapat dihadam oleh
sistem penghadaman tetapi difermentasi di dalam usus besar.
Jadi, jangan bazirkan nasi. Nasi yang tidak
habis dimakan boleh dipanaskan kembali. Tidak mendatangkan bahaya kepada
kesihatan, bahkan ada kebaikan yang diperoleh.
Setiap biji nasi adalah rezeki. Hargai
rezeki yang ada. Membazir amalan syaitan.
No comments:
Post a Comment