Nama
kuih lompat tikam sinonim dengan rakyat Kelantan dan Terenganu. Namun,
sebenarnya lompat tikam di kedua-dua negeri itu sedikit berbeza. Lompat tikam
Kelantan ada pulut merah untuk dimakan bersama, sedangkan lompat tikam Terengganu
tiada pulut merah.
Memandangkan
cara membuatnya sama, untuk jadi lompat tikam Kelantan atau Terengganu hanya
perlu tambah atau buang pulut merah sahaja.
Pun
begitu, lompat tikam Terengganu lebih berbentuk seperti kuih lapis yang dimakan
dengan nise kerek cair. Kedua-dua menu itu menampilkan rasa manis dari nise kerek
atau gula melaka.
Namun,
ada sedikit kelainan rasa manis itu tidak sebati dengan kuih, sebaliknya
disediakan berasingan. Maknanya, setiap orang boleh tentukan sendiri kadar
manis yang diingini.
Kuih lompat tikam Kelantan terdiri empat jenis bahagian yang disediakan secara berasingan. Bahagian atau bahan yang dimaksudkan ialah kuah santan pekat dimasak, air gula melaka atau nise kerek, pulut dan lapisan hijau (bahan utama tepung beras dan air daun pandan yang menyebabkan warna hijau).
Kuih lompat tikam Kelantan terdiri empat jenis bahagian yang disediakan secara berasingan. Bahagian atau bahan yang dimaksudkan ialah kuah santan pekat dimasak, air gula melaka atau nise kerek, pulut dan lapisan hijau (bahan utama tepung beras dan air daun pandan yang menyebabkan warna hijau).
Ketika
dihidangkan, keempat-empat bahan ini diletakan dalam bekas berasingan atau
diikat di dalam plastik untuk tujuan jualan. Kalaupun diletakkan sekali (tetapi
tidak bercampur sepenuhnya) ialah pulut dan lapisan hijau.
Ketika
hendak dimakan atau diletakkan di pinggan masing-masing baru bahan-bahan itu
dicampurkan. Jadi, setiap orang boleh menentukan jumlah yang ingin dicampurkan,
terutama kuantiti manisan dan kuah santan pekat.
Ada
yang hanya mengambil pulut yang dicampur dengan sedikit manisan dan santan
pekat. Ada juga yang hanya lebih tumpukan kepada lapisan hijau. Ikut
macam-macam selera masing-masing.
Lompat
tikam Terengganu lebih seperti kuih lapis iaitu lapisan santan pekat (dicampur
dengan tepung beras) dan lapisan warna hijau. Untuk menjadikan dua lapis terbentuk
dipotong 'tegap', lapisan santan lompat tikam Terengganu lebih pekat dengan cara
dicampur dengan lebih banyak tepung beras berbanding resipi Kelantan.
No comments:
Post a Comment