Nama
kuih lompat tikam sinonim dengan rakyat Kelantan dan negeri Pantai Timur. Seperti
kebanyakan kuih di Kelantan, lompat tikam juga antara jenis kuih yang
dikategori sebagai manis.
Namun, ada sedikit kelainan rasa manis itu tidak
sebati dengan kuih, sebaliknya disediakan berasingan. Maknanya, setiap orang
boleh tentukan sendiri kadar manis yang diingini.
Kuih lompat tikam terdiri empat jenis bahagian yang disediakan secara berasingan.
Kuih lompat tikam terdiri empat jenis bahagian yang disediakan secara berasingan.
Bahagian atau bahan yang dimaksudkan ialah kuah santan pekat
dimasak, air gula melaka atau nise kerek, pulut dan lapisan hijau (bahan utama
tepung beras dan air daun pandan yang menyebabkan warna hijau).
Ketika
dihidangkan, keempat-empat bahan ini diletakan dalam bekas berasingan atau
diikat di dalam plastik untuk tujuan jualan. Kalaupun diletakkan sekali (tetapi
tidak bercampur sepenuhnya) ialah pulut dan lapisan hijau.
Ketika
hendak dimakan atau diletakkan di pinggan masing-masing baru bahan-bahan itu
dicampurkan. Jadi, setiap orang boleh menentukan jumlah yang ingin dicampurkan,
terutama kuantiti manisan dan kuah santan pekat.
Ada
yang hanya mengambil pulut yang dicampur dengan sedikit manisan dan santan
pekat. Ada juga yang hanya lebih tumpukan kepada lapisan hijau. Ikut
macam-macam selera masing-masing.
Kuih
lompat tikam kini semakin meluas dijual hampir di seluruh negeri yang dihasilkan
oleh rakyat asal Kelantan dan Terengganu. Namun ada perbezaan antara lompat tikam
Kelantan dengan lompat tikam Terengganu.
Lompat
tikam Kelantan (gambar atas), sedangkan lompat tikam Terengganu (gambar bawah) lebih seperti kuih
lapis iaitu lapisan santan pekat (dicampur dengan tepung beras) dan lapisan warna
hijau.
Namun, hakikatnya kedua-duanya sama dengan lompat tikam Kelantan. Manisan
digunakan adalah sama.
Satu
perbezaan ketara ialah lompat tikam Terengganu tidak disertakan dengan pulut merah.
No comments:
Post a Comment