Buah jentik adalah sejenis buah nadir
semakin pupus. Buah jentik juga dikenali buah jentik-jentik, sama sebutan untuk
larva nyamuk. Ada juga orang panggil buah jetik. Seperti pokok natif lain,
pokok jentik tidak ditanam, sebaliknya tumbuh liar di dalam hutan. Pokok
jentik dikategori pokok bermusim.
Buah jentik seakan-akan buah rambai tetapi
saiznya lebih kecil. Isi buah jentik merah menyala. Buah jentik yang telah
masak pada tangkai ini akan pecah apabila 'dijentik'. Kulitnya akan tertanggal
dan isi akan kekal di tangkai.
Perbuatan menjentik untuk mendapatkan
isinya, maka buah itu dipanggil buah jentik. Tidak diketahui kalau ada nama
lain untuk buah jentik.
Pokok jentik-jentik tumbuh menegak dengan
batang berkayu. Mudah cerita pokok jentik sama seperti pokok rambai. Bunganya
adalah sangat kecil dengan rumpun kecil yang banyak, padat pada tangkai jambak
yang berjuntai sepanjang 20 - 30 cm dari dahan tua.
Buah jentik-jentik yang muda berwarna hijau seakan-akan buah rambai yang bergantung-gantung pada tangkai. Ia akan bertukar kepada warna kekuningan dan akhir sekali akan bertukar kemerahan apabila masak.
Terdapat tiga biji dalam satu buah. Warna
isi adalah merah dengan rasanya masam-masam manis. Namun, rasa buah
berkenaan yang masam-masam manis akan bertukar masam seandainya kulit buah
merekah.
Kerana keunikan sifatnya yang perlu
dijentik, buah jentik kembali mendapat sambutan. Harga satu kilogram boleh
mencecah sehingga RM20. Banyak orang membeli kerana ingin mencuba menjentik dan
merasai rasa yang unik.
Buah jentik-jentik yang muda berwarna hijau seakan-akan buah rambai yang bergantung-gantung pada tangkai. Ia akan bertukar kepada warna kekuningan dan akhir sekali akan bertukar kemerahan apabila masak.
No comments:
Post a Comment