Thursday, 12 July 2018

RESIPI RINGKAS SERAWA DURIAN

Serawa bererti makanan daripada pulut yang dimasak dengan santan dan gula. Gula boleh digantikan atau ditambah dengan gula melaka, gula kabung atau gula tar. Serawa juga boleh dierti dengan pengat. Jadi, serawa dan pengat boleh dianggap menu yang sama. Ada juga orang panggil serawa durian sebagai bubur durian.

Jadi, serawa durian sebenarnya adalah pengat durian. Namun, resipi atau menu pulut durian tidak sama dengan serawa durian, walaupun bahan yang diperlukan adalah sama. Perbezaannya hanya cara penyediaan. Kedua-dua menu ini menggunakan buah isi buah durian, santan, gula dan gula melaka. Penggunaan pulut adalah sama iaitu pulut yang dimasak atau dikukus.

Jika pulut durian menggunakan santan mentah yang dicampur dengan durian, pulut, gula dan sedikit garam, serawa pula perlu dimasak. Untuk penyediaan serawa durian, isi durian (dengan bijinya sekali) dimasak bersama santan, gula dan sedikit garam, selain dimasukkan daun pandan untuk aromanya.

Campuran dipanaskan sehingga sebati semua bahan dan santan telah 'masak', tetapi tidak boleh dibiarkan lama nanti akan pecah minyak. Tahap kepekatan juga bergantung kepada citarasa masing-masing.   

Kuah yang telah masak itu siapa untuk dihidangkan dengan pulut. Ada juga yang menggantikan pulut dengan pelbagai roti untuk dicicih dengan kuah. Tetapi, kalau tidak menggunakan pulut, tidak sesuai pula untuk dipanggil serawa durian kerana yang dinamakan serawa itu bukan kerana duriannya, tetapi kewujudan pulut yang menjadikan namanya serawa.

No comments:

Post a Comment