Keropok lekor diperbuat daripada isi
ikan laut dan campuran sagu dan sedikit gram.Terdapat juga keropok lekor yang
dicampurkan dengan tepung kanji. Keseluruhan ramuan tersebut akan diuli dan
digentel panjang bertali, sebelum direbus di dalam air panas.
Kandungan ikan yang tinggi menjadikan
keropok lekor sebagai makanan berprotin tinggi. Keropok lekor boleh dimakan
segar sebaik sahaja diangkat dengan dicicah air lada atau colek.
Keropok lekor biasanya tidak tahan
lama jika dibiarkan terdedah kepada suhu bilik. Untuk menyimpan di dalam peti sejuk
(di tempat sejuk beku) perlu dibalut dengan plastik atau dimasukkan di dalam bekas
kedap udara bagi mengelak baunya mencemari ruangan tersebut.
Apabila hendak dimakan, ia perlu
dibasuh dan direbus semula dengan air yang dicampurkan sedikit garam,
sekiranya tidak keropok berasa tawar.
Selain daripada dimakan segar,
keropok lekor juga boleh dipotong pendek dan digoreng sekali lagi bagi
menghasilkan keropok yang lebih rangup. Keropok lekor yang dicampur dengan tepung
kanji biasanya lebih rangup apabila digoreng, tetapi akan bertukar menjadi
liat apabila sudah sejuk.
Keropok lekor yang menggunakan
campuran sagu tidak akan menjadi liat walaupun ia sudah sejuk selepas
digoreng.
No comments:
Post a Comment