Sunday, 19 January 2025

KUIH BAKUL DIHASILKAN DARIPADA BERAS PULUT

 
Kuih bakul atau "nian gau" merupakan kuih tradisi masyarikat Tionghua. Kuih bakul diperbuat daripada tepung beras pulut yang dikisah atau dimesin. Nama lain kuih bakul ialah kuih keranjang.
 
Kuih bakul adalah menu wajib setiap kali ketibaan Tahun Baharu Cina kerana ia dipercayai membawa tuah kerana namanya: "nian gao". Gou bermaksud kuih dan nian pula bermaksud ‘tinggi’ yang membawa erti "setahun lagi kehidupan, setingkat lagi kemajuan".

Kuih bakul tradisional menggunakan pembalut daun pisang yang diletakkan pada tin selinder sebelum dimasukkan adunan tepung beras pulut dicampur air dan gula. Penggunaan daun pisang menghasilkan aroma bau yang memikat dan mudah ditanggalkan apabila ingin memakan kuih bakul.
 
Mengukus adalah proses yang panjang dan perlahan, tetapi demi mahu mengekalkan rasa tradisional kuih bakul, masa 14 hingga 18 jam dianggap berbaloi. Ia bagi memastikan adunan masak sekata dan tidak berair.
 
Kebanyakan proses membuat kuih bakul masih secara tradisional menggunakan dapur kayu untuk mendapatkan aroma dan bau wangi. Namun, bagi kebanytakan pengusaha kuih bakul yang menerima banyak tempahan biasanya akan menggunakan dapur gas yang lebih mudah.
 
Kuih bakul yang telah masak akan dikeluarkan dari tin selinder dan hanya dibalut dengan daun pisang yang telah layu. Seterusnya, proses pengeringan pula mengambil masa kira-kira tujuh hari.
 
Selain rasa yang sedap, penyediaan kuih bakul secara tradisional dan masa pengukusan yang lama sehingga masak sempurna, dapat disimpan lama hampir dua tahun. Ia tidak cepat rosak kerana tidak mudah dihinggap oleh kulat atau kulat sukar untuk tumbuh.
 
Biarpun kuih bakul sinonim dengan sambutan Tahun Baharu Cina, namun kini ia ada dijual sepanjang tahun. Tidak sukar untuk mendapat kuih bakul, terutama melalui jualan dalam talian. Di manapun anda berada, niat untuk makan kuih bakul akan tercapai.
 
Orang Melayu kini banyak terlibat dalam penghasilan kuih bakul untuk pasaran terbuka yang pastinya mendapat permintaan tinggi kerana diyakini halal dan proses pembuatan yang menepati syarak.
 
Untuk rekod, kuih bakul telah diisytiharkan sebagai Warisan Kebangsaan pada tahun 2009 dibawah kategori Objek Warisan Tidak Ketara.



No comments:

Post a Comment